Diada internacional de les muntanyes

 

 

 

 

Arrel de l'Any Internacional de les Muntanyes celebrat el 2002, Nacions Unides va voler que l'impuls de tota aquella reivindicació no quedessin en un no res i el 2003 va instaurar el dia 11 de desembre com a Diada Internacional de les Muntanyes, encomanant a la FAO la coordinació dels esdeveniments per commemorar aquesta diada.

La intenció és sensibilitzar a l'opinió pública de la importància de les muntanyes per la vida a la terra, de que creixi el respecte envers elles i les poblacions que hi habiten i que sorgeixin noves iniciatives per a protegir-les. Cada any la Diada té un lema o intenció diferent, i enguany es vol que el tema principal sigui “Salvaguardar la biodiversitat a la muntanya per una vida millor.”

 

Com passa massa sovint les intencions són molt bones, però la realitat és molt dura. Avui és 11 de desembre i no he vist enlloc cap esment sobre aquesta diada, sobre el paper de les muntanyes i les poblacions de muntanya en les nostres societats i la necessitat de la seva preservació.

Quan l'especulació immobiliària destrossa les muntanyes de casa nostra, les estacions d'esquí es volen expandir sense restriccions, les obres públiques no tenen consideració per l'entorn, etc, etc, sembla quasi una burla l'existència d'aquesta diada. Les mateixes administracions són les primeres en oblidar aquests objectius. La Diputació vol obrir la pista de Matarrodona al Parc de Sant Llorenç en un terreny verge, a la vall Fosca s'ha autoritzat la construcció desproporcionada de promocions per una futura estació d'esquí que dubto que mai vegi la llum, es vol contruïr una pressa a tocar de Montrebeiu i els exemples podrien seguir.

Tanmateix potser la simple existència de la diada ja és quelcom positiu i és un recordatori i un primer pas per accions més ambicioses. En tot cas, des d'aquesta modesta tribuna vull recordar aquesta diada i recordar-nos a tots la necessitat de continuar la lluita per la defensa de la muntanya.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Diada internacional de les muntanyes

  1. joan diu:

    Si, ara mateix aniria molt bé que passessin un parell d’hiverns sense nevar per desinflar tants projectes especulatius…

Els comentaris estan tancats.