Pessebres excursionistes

Aquestes festes nadalenques moltes entitats i centres excursionistes porten un pessebre a la muntanya. N’hi ha que cada any canvien de lloc, altres que repeteixen sempre el mateix cim. Els pessebres a cops són simples, però sovint són petites obres de maquetació amb evident intenció artística. És una tradició ben arrelada que es renova cada any. És un bonic costum, i de fet hi ha una petita cultura nadalenca dels pessebres excursionistes, i les sortides per anar a portar el pessebre tenen una escalfor especial. Jo durant molts anys vaig anar amb la meva colla al Pedraforca a posar un pessebre, i els records que en tinc són meravellosos. Anys de molta neu, altres sense gens, a cops fredorades exagerades, altres escalforeta al cim, i sempre un bon ambient molt especial.

[@more@]

Malgrat l’absoluta laització social, la tradició dels pessebres continua ben ferma. Em penso que la majoria de persones que van a posar el pessebre no són creients però si que li tenen una estima i simpatia especial al pessebre. Amb això dels pessebres ja està passant el mateix que amb moltes altres festes. D’un origen univocament religiós el poble les ha fet seves i les ha adaptat a les conveniències del moment. Li ha tret la càrrega religiosa i l’ha convertit en un nou element de folklore envoltat d’una aureola de bonisme. Per una gran majoria el pessebre és ara una tradició cultural que ha esdevingut pagana. Potser per alguns el manteniment d’aquesta tradició del pessebre els recorda instant de la infantesa, mentre que per d’altres és un retrobament amb el misteri del Nadal i serveix per fugir del consumisme compulsiu de la nostra societat i fer una certa mirada interior.

En qualsevol cas si aneu per alguna muntanya aquests dies i us trobeu un pessebre al seu cim, mireu-lo detingudament i respecteu-lo. Al darrera hi ha una feina i esforç fet amb estima i bona voluntat.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.