Muntanya, Nadal i llibres

Potser ja ho heu notat, però m’agraden molt els llibres, tots en general, encara que aquí només parlo dels de muntanya. Tinc la sort de poder llegir-ne molts al llarg de l’any i estar al corrent de les novetats que es van publicant. Tanmateix sempre aprofito les festes de Nadal per fer-me un regal una mica especial.

[@more@]

Vaig un dia a una llibreria amb calma, per tafanejar, esperant trobar alguna sorpresa inesperada. El plaer de tocar un llibre, de recórrer les seves planes, de contemplar les imatges, de llegir contraportades, de sospesar els exemplars, és inefable. Amb Internet és molt fàcil accedir als webs d’editorials, de llibreries virtuals, de fòrums d’aficionats i mantenir-se al dia de la bibliografia de muntanya, però res aconsegueix igualar el plaer de la textura del paper, de l’olor de la tinta, de l’art de la coberta. M’agrada el llibre com objecte físic, tàctil, i un cop a l’any dedicar-hi un parell d’hores és un regal que procuro fer-me.

Els que vivim a Barcelona tenim la sort de poder anar a bones llibreries. Enguany he perdut una llarga tarda a l’Altair. És un llibreria de viatges amb una bona secció de llibres de muntanya. El que m’agrada és que acostumen a tenir forces llibres estrangers, i així pots remenar llibres que habitualment no es troben. Jo enguany anava a la recerca d’una mena de biografia de John Ruskin publicada per Guerin, però no l’he trobat. Enlloc m’he topat amb una sorpresa inesperada. És diu Montagnes sacrées, és d’Elisabeth Foeh i està editat per Chene. No en sabia res d’aquest llibre però m’ha embruixat. Parla de la transcendència de les muntanyes per a diferents pobles i persones. Són 75 fotos, subtils, acompanyades amb un text delicat, que insinua més que afirma. Aconsegueix acostar-nos als lectors l’etèria sacralitat de la muntanya. He sortit de la llibreria satisfet, content d’haver-me regalat un nou llibre de muntanya que m’ha obert el pensament cap a un trosset diferent de l’enorme cosmos de la muntanya.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.