Polèmica a Sant Llorenç del Munt

Recentment s’ha reactivat una llarga polèmica al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Aquest Parc, propietat i gestionat per la Diputació de Barcelona, té un endèmic problema amb els incendis forestals. Amb l’excusa de millorar les infraestructures per controlar-los més fàcilment, la Diputació fa 18 anys que intenta obrir una pista forestal entre el mas de la Mata i Mata-rodona. És una pista al cor del massís, que afectaria a una densa massa forestal i a un territori molt ben conservat.

Associacions ecologistes però majoritàriament excursionistes aplegades a la Coordinadora per la Salvaguarda de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, s’hi oposen fermament. Al·leguen que la construcció de la carretera suposaria la destrucció del patrimoni biològic del parc, la tala de més de 2.000 alzines i que la única justificació és la comoditat de la Diputació en comunicar diverses finques de la seva propietat. Defensen que es faci una prevenció real dels incendis forestals, no una simple extinció, amb una gestió descentralitzada des del mateix territori.

És aquest un cas paradigmàtic. Les dues parts enfrontades diuen defensar el mateix: la preservació del medi, però per vies diferents, del tot contraposades. En aquest cas l’oposició popular ha aconseguit frenar durant anys una acció, per la maquinaria de l’administració pública sembla inaturable.

Qui té la raó? Hi ha una única raó?

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Polèmica a Sant Llorenç del Munt

  1. Dan diu:

    Dificil de dir pels que no coneixem de primera ma l’afer… pero vist l’historial del nostre pais, hi ha motius de sobres per l’escepticisme. I estic d’acord amb sit. Sembla que hi ha mes risc que no pas benefici.

Els comentaris estan tancats.