70 anys del Cavall Bernat

Ahir el programa de TV3 Temps d’aventura va emetre un reportatge per celebrar els 70 anys de la primera escalada al Cavall Bernat de Montserrat. Com ja es prou sabut el 27 d’octubre de 1935 Josep Costa, Josep Boix i Carles Balaguer (enllaç) van realitzar la primera ascensió d’aquesta emblemàtica agulla, que va tenir un alt valor simbòlic.

El reportatge recrea l’ambient, les circumstàncies i el context de l’època. Està ben fet. El guió és complet, molt ben documentat, sense oblidar res, i les imatges filmades així com la reproducció d’algunes antigues estan força aconseguides.

Trobo excel.lent que TV3 hagi pensat en fer aquest reportatge per recordar un fet important d’un esport minoritari. Que l’escalada sigui mereixedor de reportatges a la televisió vol dir que quelcom comença a canviar i que potser ja no es considera un esport de 4 penjats una mica tocats del bolet. També és de tota justícia històrica recordar a uns pioners de casa nostra (i a tots aquells altres que no surten però també hi eren) que amb un coratge, fermesa i decisió impressionant van dur a terme una petita gesta que potser avui si nosaltres haguéssim de fer servir el seu material ens ho pensaríem dos cops.

Esperem que TV3 continuï amb aquests reportatges. Per què no un de la primera ascensió de la nord del Pedra per l’Estasen i la seva colla, o la primera a l’Encantat per mossén Jaume Oliveras?

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.