Ramonet

Ahir dijous dins el programa Temps d’Aventura que fa el Canal 33 sortia un extens reportatge sobre Ramon Julian, Ramonet. El reportatge estava centrat en la repetició de La Rambla, via mítica de Siurana, probablement una de les més dures del moment, encara no encadenada per cap altre escalador.

El reportatge va ser correcte i complet, però mentre el veia em venia al cap diversos pensaments. Per començar el fet que es dediqui un reportatge a un escalador és tot un progrés i un reconeixement social, i vol dir que ja es comença a entendre que l’escalada no és un esport de quatre penjats, sinó un esport com molt d’altres. No fa massa temps hagués estat impensable. Van mostrar també com un esportista d’elit pot ser una persona senzilla, humil, treballadora i sense pretensions mediàtiques. La realització no em va agradar, però es que en general no m’agrada gens els muntatges que es fa en els programes de l’Antoni Real. Sempre publicitat i màrqueting, talls, ritmes sincopats i una mena de neguit i pressa permanent. No em va agradar que tallessin contínuament l’ascensió de la Rambla, i es va perdre l’ocasió de filmar bé una escalada mítica com aquesta. No van saber transmetre el enorme valor i dificultat que suposa, i penso que més d’un espectador es quedaria pensant que no n’hi havia per tant.

Tanmateix, sense desmerèixer en res el mèrit evident del Ramonet, l’escalada clàssica està molt lluny del que allí van ensenyar. Esperem que ho sàpiguen fer en un altre reportatge.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.