Schrader i les estranyes coincidències

Durant aquests darrers dies he tingut un seguit de coincidències d’allò més curioses al voltant de Franz Schrader. Per una banda he enllestit la lectura d’uns textos seus en francès que tenia pendents de l’estiu. Pensava que si no ho feia ara ho hauria de deixar per l’estiu vinent. Ha estat acabar aquesta lectura quan m’arriba per correu el llibre que ha editat Parcos Nacionales. És una selecció dels seus textos feta per Eduardo Martínez de Pison. El traductor, bon amic, m’envia un exemplar. És el primer llibre d’aquest pirineista francès traduït al castellà. Obra important, ja que posa a l’abast dels lectors que desconeixen el francès un autor cabdal. I finalment aquest darrer cap de setmana he pujat al cim del Bachimala o Schrader, ja que va ser qui hi va fer la primera ascensió el 1874. Gran excursió, amb unes panoràmiques sensacionals, i unes condicions molt dures a la cresta de la Punta del Sabre, pel fred i un vent glacial.

Tres coincidències no buscades ni provocades que m’han portat a Schrader. Potser és un autor i un pirineista que ha estat més important que el que normalment es pensa. Destacat geògraf, cartògraf (creador de l’orograf) i amb una biografia apassionant, la seva actuació als Pirineus no va ser molt extensa, però si decisiva. El seu mapa de Gavarnie, els seus magnífics olis i alguns textos molt destacats (p.e. “A que es deu la bellesa de les muntanyes”) són allò que més m’interessa d’ell. He pensat sobre aquesta coincidència sobtada. Potser una simple casualitat de la vida. Potser una premonició. Potser un avís de quelcom que ha d’arribar. Tant se val, no importa. He gaudit de la lectura del text francès, del llibre en castellà, dels seus olis, però sobretot he gaudit de l’ascensió a aquest tres mil. Això és l’únic important. Gaudir de la muntanya i de l’obra d’aquells que han fet de la muntanya part important de la vida.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.