Xifres de practiques esportives

Llegeixo en diferents llocs algunes xifres que em fan meditar. Per una banda els resultats d’una enquesta feta a França on 31 milions de persones afirmen que fan excursions a peu ocasionalment. Al Regne Unit la Ramblers Associations (associació de senderistes al marge dels clubs de muntanya) té prop de 130.000 socis.

Xifres probablement inflades i que barregen conceptes totalment diferents, des dels esportistes a famílies o jubilats que fan una caminadeta matinal abans de l’aperitiu.

Em crida l’atenció també l’enquesta de pràctica d’activitat fisicoesportiva a Catalunya de 2004 que confirma aquesta tendència, ja que un 53,7 % de tots els practicants d’esport caminen amb finalitat de realitzar un exercici físic. Es significatiu que un 9,6 % de tots aquells que realitzen un esport, es declaren practicants ocasionals o regulars de l’excursionisme, xifra superior als que corren (6,9 %) o juguen futbol (5,3 %). Són xifres importants, molt importants, que indiquen un fort canvi social i que assenyalen una tendència creixent cap a pràctiques de natura.

I més xifres a casa nostra. Aporto algunes dades de l’Anuari 2004 de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes Catalanes). A les 14 proves que formen la Copa Catalana de Caminades de Resistència (proves amb una elevadissima exigència fisica) van participar 7.643 persones, amb una mitjana de 538 persones per prova. A les 10 proves de la Copa Catalana de Marxes Tècniques van participar 1.940 persones. A alguna de les 5 proves de la Copa Catalana de Curses de Muntanya van participar 1.164 persones. I això només és una mostra. En total, a les 58 proves competitives organitzades per la FEEC van participar 13.397 persones.
Al llarg de tot el 2004 es van dur a terme 26.690 pernoctacions en algun dels 16 refugis guardats de la Feec, destacant molt per sobre dels altres el refugi de la Restanca amb 6.360 pernoctes. La web de la Feec ha tingut 619.500 visites en tot l’any, i la revista Vèrtex ha assolit una punta de tiratge de 21.000 exemplars. L’Ecam ha impartit docencia a 591 alumnes i a 359 en cursos de promoció. I l’any 2004 s’han assolit 21.282 federats, 321 entitats associades i 57.971 socis declarats. Fins aqui les xifres.

Són xifres parcials, exclusivament de pràctiques purament esportives o competitives, però s’en poden extreure moltes conclussions, encara que només n’apunto algunes. En primer lloc una clara tendència a l’augment dels esports de natura i muntanya. En segon lloc també una forta especialització que permet a uns centenars de persones realitzar unes proves que fins no fa gaire estaven reservada només a una elit de poques dotzenes d’atletes. En tercer lloc que el col.lectiu muntanyenc i excursionista de casa nostra té més abast i força que la seva presència mediàtica podia fer pensar. En tot cas caldrà anar seguint aquestes xifres.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.