Llibres de muntanya preferits

Em pregunten des d’una llibreria de Madrid quin és el meu llibre de muntanya preferit, per una classificació que estan preparant. Intento respondre que és impossible triar un sol llibre, que aquestes classificacions son sempre injustes i parcials, que depèn de les èpoques, del moment en que els he llegit i de les temàtiques. Tanmateix insisteixen i no tinc mes remei que respondre.

[@more@]

-Souvenirs d’un montagnard – Henry Russell. És un llibre que vaig llegir en el seu moment en l’original en francès. Em sembla que és un text fundacional de l’esperit d’això que anomenem pirineisme, ple de sensibilitat i lirisme i respon a una manera de fer muntanya en la que m’he emmirallat. El tinc subratllat, citat i em conec paràgrafs quasi de memòria, i sovint hi retorno. Malauradament la traducció al castellà de l’edició de Barrabes no li fa justícia.

La montaña y el hombre – Georges Sonnier. Cito aquest llibre perquè és l’únic traduït al castellà de tota l’obra d’aquest autor. Durant un parell d’anys em vaig llegir tots els titols del Sonnier: Terre du ciel, Ou regne la lumiere, Le secret des sources, Eiger, meije, Un medecin de montagne, … Estic pres per aquest autor. Em penso que és dels pocs que aconsegueix penetrar en el profund humanisme que té la muntanya, en les raons ultimes que porten als homes a la muntanya. Tots son textos de gran, enorme, saviesa i lucidesa sobre la naturalesa humana. Connecto plenament amb el seu esperit humanista i em dol que no es coneixi més. Recordo encara la lectura d’un llibre seu sobre un bloc erràtic, més amunt de La Berarde, mirant la cara sud de la Meije. No ho oblidaré mai, ha estat potser una de les millors experiències de lectura de la meva vida.

Muntanyes d’una vida – Waltter Bonatti. Com tants, sempre he estat enlluernat per aquest grandissim alpinista. Una ètica estricte, una coherència de pedra picada, un esperit pur. Els seus llibres m’han arribat molt al fons, i em penso que sap atrapar els grans valors de l’alpinisme.

En podria citar molts altres (Terray, Rébuffat ) però cal triar. M’adono que estic molt influenciat per la cultura muntanyenca francesa i que aquells llibres que m’han quedat són els que intenten esbrinar les raons i els motius que porten l’home a la muntanya. M’agraden perquè m’ajuden a respondrem a aquesta pregunta. Hi cerco coneixement, saviesa i gaudi. Ningú més s’anima a proposar la seva tria?

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.