Revistes de muntanya i IV

Avui acabem el comentari de les revistes de muntanya fet els darrers dies amb aquest post.

[@more@]

Des del País Basc s’edita una altre revista comercial, El mundo de los Pirineos, impulsada per l’editorial Sua. Neix com una còpia descarada del model francès Pyrennees Magazine. És una publicació centrada exclusivament en l’univers pirinenc, amb un savi equilibri entre propostes de muntanya, turístiques i culturals. Des de l’entrada del català Sergi Ramis com a director ha millorat notablement i s’han superat tota una colla de petits errors que la perjudicaven inútilment. Té una producció editorial i d’imatge impecable, sembla consolidada i té la particularitat que és la que més paga als col·laboradors.

 

Aquest és el panorama principal de les publicacions de muntanya més important i de vocació generalista i comercial de Catalunya i Espanya. En un segon nivell existeixen una extensa oferta d’altres publicacions d’entitats, clubs, federacions i ens locals que ara és impossible repassar.

 

És una oferta amplia, variada, segmentada i dirigida a tota mena de públics. Totes aquestes revistes són majoritàriament gràfiques, construïdes a partir de grans i bones fotografies i amb molt poc text, amb propostes pràctiques, i sense exigir gaires esforços de lectura. E quiosc espanyol té en aquests moments una oferta de publicacions de muntanya superior al que es pot trobar a França, Itàlia o Suïssa, i això és tota una sorpresa per un mercat amb uns índexs de lectura tradicionalment baixos. Tanmateix hi ha encara espais per cobrir, ja que falta una revista amb continguts literaris o culturals del món de la muntanya, com L’Alpe, per posar un exemple, enveja de qualsevol editor o lector. Tanmateix tinc seriosos dubtes que el mercat pugui aguantar tantes capçaleres, ja que la publicitat és limitada, i em penso que en un termini mitjà més d’una haurà de desaparèixer i es produirà una reestructuració natural. Mentrestant aprofitem aquest bon nivell de publicacions i la seva varietat, per gaudir amb qualsevol d’aquestes revistes. Un altre dia parlarem de les publicacions estrangeres.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.