Revistes de muntanya I

Els que ens agrada llegir tenim la sort de disposar en aquests moments d’un bon grapat de revistes de muntanya, per distreure’ns amb dues de les nostres aficions preferides: la muntanya i la lectura. M’agradaria fer alguns comentaris sobre les revistes de muntanya al llarg de diversos posts, a veure si tothom els comparteix.

 

[@more@]

Indubtablement la capçalera de referència esapnyola és Desnivel. És la primera revista comercial, amb més de 20 anys d’existència, i que va renovar el mercat en el seu moment. Al voltant seu s’ha anat bastint un notable grup editorial, amb altres tres capçaleres (Escalar, Grandes Espacios i El mundo del Outdoor), una editorial, una plana web, una llibreria… Habitualment cada número té una estructura molt definida, i sempre inclou algun reportatge de gran alpinisme internacional, una entrevista, alguna escola d’escalada, i temàtica de la temporada (gel, neu, barrancs…). És una revista amb un excel.lent tractament d’imatge i una acurada producció. Malgrat ser la degana, o potser per això, acusa un cert desgast, i la seva formula editorial s’en resent. El model està una mica estancat i caldria anar pensant en un rentat de cara i una renovació o evolució de continguts. La seva tirada deu estar al voltant de 20.000 exemplars, amb un important index de retorn. Sempre m’ha intrigat l’èxit que ha tingut Desnivel, ja que és una revista molt elitista, i en teoria només a l’abast dels escaladors i alpinistes més punters. Desprès de molt reflexionar-hi, em penso que Desnivel compleix una funció de construcció mitològica. Per tots aquells que mai farem cap de les propostes publicades a les seves planes, que mai no podrem ni somiar en anar a cap de les muntanyes fotografiades i que mai ens acostarem al nivell dels seus protagonistes, Desnivel ens ajuda a construir els mites actuals i contemporanis de l’alpinisme i l’escalada. Desnivel, probablement sense haver-s’ho proposat, acompleix una funció antropològica amb la construcció i difusió dels referents actuals, i per això continua en una posició de lideratge mediàtic, encara que no es pot adormir, ja que la competència cada cop li està retallant el seu espai.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.