Sant Jordi 2005

S’acosta Sant Jordi i sembla obligat parlar de llibres. Alguns amics m’han demanat el meu consell per les seves compres, potser perquè saben que estic al dia de les novetats de muntanya. Actualment s’editen molts llibres, excessivament, i es fa difícil espigolar el gra de la palla. Sense cap ànim d’objectivitat us comento alguns dels llibres de muntanya llegits darrerament que m’han agradat.

[@more@]

 

De la narrativa publicada crec que Los zarpazos de la montaña (Desnivel), de Maria Coffey, és un llibre imprescindible. És un assaig que reflexiona sobre la crida de certs alpinistes cap a la dificultat i el perill, fet des de la inteligència i el respecte que fa pensar. Huida de las cimas (Desnivel) és l’autobiografia de l’alpinista francès Marc Batard, un llibre ple d’humanitat, sinceritat i pudor que ens acosta a una biografia alpina però sobretot a una vida difícil i apassionant. Reconec que vaig llegir l’original en francès i encara no he mirat la traducció al castellà, però em va tocar el cor. I finalment de narrativa Las montañas de la mente (Alba) de Robert Macfarlane està de moda. És una mena d’assaig sobre l’atracció per la muntanya, feta amb intenció literària per un jove muntanyenc anglès. És un bon text, em sembla que una mica sobrevalorat, que interessa més a la gent alinea del “mundillo” que als muntanyencs, però val la pena tenir-lo.

Entre les guies es fa molt difícil destacar-ne alguna, ja que les novetats són moltes, però de totes les que he mirat m’ha impressionat molt positivament A peu per l’alt  Penedès (Cossetània) , de Joan Raventos. És un gran treball, molt ben documentat i de tota confiança.

I per aquells que ens agrada mirar i gaudir amb els mapes us recomano vivament els darrers plànols de l’Alpina. Els de Montserrat o l’Alta Garrotxa són magnífics i “llegint-los” des de casa he imaginat i recreat moltes excursions.

A qui els agradin els llibres de fotografia és del tot recomenable La photographie à l’assaut des Pyrénées (Glénat) de Santiago Mendieta. És un estudi històric sobre els origens de la fotografia als Pirineus amb alguns clixes irrepetibles.

I que em compraré jo? Sempre és una incognita, ja que la meravella de Sant Jordi són aquelles descobertes que fas al fons d’un taulell o en una parada inesperada, però inicialment tinc tinc curiositat per dos llibres. El contrari d’un (Rba) ,la darrera obra d’Erri de Luca, escriptor italià que ara està agafant nom. El llibre no és de muntanya, però la bella portada i el fet que l’autor sigui capaç als 50 anys d’escalar un 8+  em fan pensar que té quelcom a dir. I també buscaré Thoreau. Biografía esencial (Acuarela) d’Antonio Casado. Cal recuperar aquest filòsof.

Bon Sant Jordi a tots!

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Sant Jordi 2005

  1. nanu diu:

    Jo referent a literatura de muntanya tinc un llibre preferit, entre cero y ocho mil metros, de Kurt Demberger, em fa recordar l’essència de l’alpinisme, en especial el capítol 4 (cristalls)… “nuse”, penso que ja fa temps que ha mort el romanticisme d’aquells alpinistes de principis de segle..

Els comentaris estan tancats.