Un museu per l’excursionisme?

Llegeixo a la revista de l’Associació Nepalesa d’Alpinisme la recent inauguració d’un important museu de la història de l’Himalaisme a Pokhara. És una iniciativa en clau cultural, però bàsicament turística, ja que pretén atraure visitants.

Penso en la inexistència d’un museu de l’excursionisme català. L’excursionisme ha estat clau a Catalunya i no té cap lloc on visitar les seves relíquies, els seus documents, el record als seus pioners, el seu llegat material, en definitiva, honorar la seva memòria, que és l’objectiu final d’un museu. Aquesta és una realitat que mai he comprés. A cops hi ha hagut alguns intents de crear un museu, però mai han reexit. A Chamonix, a Zermatt, a Turí, a Bagneres de Luchon, a Lourdes, hi ha museus de l’alpinisme, i en canvi enlloc de Catalunya hi ha cap museu excursionista. Per contra existeix el museu de la xocolata, el museu de les puntes, el museu dels autòmates…

La Federació d’Espeleologia està impulsant un museu de la història de l’espeleologia catalana a Olesa de Bonesvalls. Va semblar que el llegat d’en Barberà podia donar lloc a un petit museu de l’escalada a Monistrol. Existeix el SGIM a Sabadell, que és exclussivament un centre de documentació. Hi ha importants i ben nodrides iblioteques excursionistes a moltes entitats, però cap museu.

No seria possible impulsar un moviment col·lectiu, amb la participació imprescindible d’alguna administració pública, per crear el museu de l’excursionisme català? Estic segur que moltes entitats, particulars i institucions hi donarien material, peces i documents. Només caldria assegurar la seriositat i viabilitat del projecte. Qui s’anima a encapçalar una iniciativa per a dur a bon port aquest projecte?[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.