Les aventures d’un burgès al Pirineu

Emili Juncadella (1885-1936), fill d’una important nissaga tèxtil catalana, va ser un burgès català que al llarg d’un període de la seva vida va sovintejar els Pirineus. Durant uns quants estius anava a passar una temporadeta a Bagneres de Luchon, a prendre les aigües com feia en aquella època algunes persones de  l’alta societat. Però ell, enlloc de quedar-se a passejar pels bulevards d’aquell preciós poble, es va dedicar a fer excursions i ascensions per les valls i cims propers, amb una especial dedicació al massís de la Maladeta. També fou un dels pioners de l’esquí a casa nostre, i va realitzar altres ascensions al Mont Perdut, als Encantats o la segona catalana al Naranjo de Bulnes. Desprès es dedicà a viatjar i caçar pels països més exòtics del món, fins que va morir en estranyes circumstàncies durant la guerra civil.

[@more@]

Juncadella era conegut, però el fet de no haver publicat res en vida, va fer que s’anés oblidant la seva figura i la seva trajectòria. Ara torna a estar d’actualitat gràcies a la tasca d’en David Vilaseca, un noi de Sant Quirze de Besora que acaba de publicar els seus diaris excursionistes.

L’explicació del perquè una persona de Sant Quirze és qui ho ha fet és ben senzilla. La familia Juncadella era la propietària del castell de Montesquiu, i durant cada any l’Emili Juncadella hi anava a estiuejar. Allí guardava els seus llibres, fotografies (n’hi ha a centenars encara per catalogar) i les seves peces de caça. Fa uns anys en una lleixa d’un armari va aparèixer un diari muntanyenc de l’Emili Juncadella, on minuciosament anotava les seves excursions i ascensions. En David Vilaseca ha treballat aquest diari i l’ha publicat dins la col·lecció Pioners de l’editorial Cossetània. És un text de gran interès pels aficionats a la història de l’excursionisme i del pirineisme, ja que treu a la llum uns escrits inèdits d’altíssim valor documental que permet aclarir molts dubtes i errors de la història del massís de la Maladeta.

Avui només una agulla de la cresta de Cregüenya porta el nom d’agulla Juncadella i ens el recorda. Esperem que aquest llibre ajudi a fer justícia a la memòria d’aquest notable pirineista català i la seva personalitat i trajectòria sigui una mica menys desconeguda.  

PS. El proper dimarts dia 22 de febrer es farà la presentació del llibre Emili Juncadella. Aventures d’un burgés als Pirineus, escrit per David Vilaseca. Serà a les 20 hores a la Sala d’Actes del Centre Excursionista de Catalunya, carrer Paradís 10, al costat de la plaça Sant Jaume.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.