Els Prerrafaelites

He tingut l’ocasió de llegir i gaudir amb el catàleg de l’exposició de pintura que fa uns mesos la Caixa va fer a Madrid sobre aquest grup de pintors. Pensava que portarien aquesta exposició a Barcelona, però inexplicablement no ha estat així i ens hem de conformar amb el catàleg.

Des de fa anys m’interessen aquest pintors. Després de Turner i Constable van suposar un pas endavant clau en la relació de l’home amb el medi natural. Amb un alt grau de realisme, atenció pels detalls i contraposició en les escales, van acostar-se a la natura amb una nova mirada. A partir de l’admiració pels pintors primitius italians (d’aquí el seu nom), intenten copiar la simplicitat i sinceritat d’aquells mestres en la representació de la natura i del paisatge dels seus quadres. Dibuixant i pintant sempre sobre el terreny, amb un tractament del color molt viu i una tècnica elaborada, els prerrafaelites han estat un grup de pintors claus en el paisatgisme modern.

De tots ells el seu principal ideòleg, John Ruskin, és el més interessant pels muntanyencs. Aquest pensador, profundament enamorat dels Alps i les seves muntanyes, va desenvolupant un corpus intel·lectual ben allunyat dels alpinistes de la seva època, però ric i profitós. Són conegudes les seves topades memorables amb Whymper i altres membres de l’Alpine Club, però va lluitar sempre perquè es reconeixes a les muntanyes un valor estètic més enllà de la geologia o l’esport. Recordem amb aquest catàleg a una colla de bons pintors vinculats amb la muntanya malauradament massa desconeguts.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.