Diaris i muntanya

Aquests dies he estat llegint el llibre “Montañas de papel” d’Antxon Iturriza. És un recull d’articles publicats al llarg de vint anys en diferents periòdics del país basc. La lectura es entretinguda i variada, encara que s’ha d’entendre dins del gènere periodístic.

Mentre passava les planes pensava en la gran diferencia entre Euskadi i Catalunya en relació a la presència del muntanyisme en les publicacions periòdiques. Al País Basc hi ha una llarga tradició que s’estén durant tot el segle XX d’una constant presència de la vida muntanyenca, associativa, alpina i de natura del col·lectiu muntanyenc als periòdics. En la majoria de diaris, petits o d’abast nacional, surten constantment noticies, articles, entrevistes relacionades amb el muntanyisme, i a varis diaris hi ha seccions fixes setmanals monogràfiques sobre la muntanya.

En canvi a Catalunya el panorama és absolutament decebedor. Els diaris no contemplem dins de la seva secció d’esports l’excursionisme en cap faceta. Només quan hi ha alguna mena d’accident amb ressò o alguna ascensió molt destacada en surt una petita noticia. Malauradament i inexplicable ni al Periòdico, La Vanguardia, El País o l’Avui surt quasi res mai de l’excursionisme. Llevat de la primera època de l’Avui, que durant anys va tenir una plana setmanal dedicada a l’excursionisme, mai en cap altre periòdic apareix res. I els diaris esportius (El Mundo deportivo o el Sport) també ho ignoren sistemàticament. Em sembla una gran miopia per part dels directors d’aquests mitjans. A Catalunya hi ha una gran massa social lligada al mon de la muntanya i seria un públic fidel. Encara recordo com bastants excursionistes compraven l’Avui el dia que es publicava la plana sobre excursionisme. Sembla que ara alguns diaris petits (El Punt, Regió 7, Diari de Girona) donen una mica més d’espai de tant en tant a l’excursionisme, però cal aspirar a una presència regular i sistemàtica als grans mitjans. Seria un signe de normalitat.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.