Del Paradís a la Nació

A qui ens agrada remenar llibres, de tant en tant, encara que costa, trobem algun llibre especial, aquell llibre que ens toca singularment i ens desvetlla sorpreses agradables. Aquesta sensació l’he tinguda llegint el llibre d’en Francesc Roma, Del Paradís a la nació. La muntanya a Catalunya. Segles XV-XX (http://www.cossetania.com/htm_cat/llibre.php?cod=AN09&new=mes0&pag=news)

 

 

[@more@]

La bibliografia de muntanya a casa nostre està absolutament dominada per guies, reculls d’itineraris, molt poca narrativa i gens d’assaig. Per això, trobar-se amb un llibre com aquest és una sorpresa inaudita.

Amb el suggestiu i enigmàtica títol que enllaça el Paradís i la Nació, l’autor exposa una tesi que intenta explicar la representació de la muntanya a Catalunya. A partir de les teories de la mediança del geògraf francès Agustin Barque, en el primer bloc parla de la imatge de les muntanyes dins la societat catalana a l’edat moderna, mentre que en un segon bloc s’examina la nova imatge de la muntanya a la societat contemporània, prestant especial atenció a les representacions paisatgistes d’aquesta com a peça clau de la història ecosimbòlica de la muntanya a Catalunya. Aquest llibre és el resum d’una tesi doctoral (a Catalunya no arriben a la mitja dotzena les tesis doctorals relacionades directament amb l’excursionisme, mentre que en altres països de muntanya, especialment de l’arc alpí, s’en conten per dotzenes), i així la seva redacció és acadèmica, d’un alt nivell i només accessible per lectors preparats.

Tanmateix és un text imprescindible per a tots aquells que veuen en la muntanya quelcom més que un accident topogràfic per a fer-hi un esport. És un text fonamental per adonar-se de la importància cabdal, absolutament irrepetible, que ha tingut l’excursionisme en la construcció de la simbologia catalana. Està ple d’idees i de conceptes, que cal reflexionar amb profunditat.  

Només a tall d’exemple he espigolat de la introducció alguns: ¿és possible accedir a la natura verge sense passar per la cultura? (jo em penso que l’home del segle XXI no pot arribar a la muntanya sense cultura) o bé “la societat ens projecta en la natura i la natura ens retorna, no com el que ella mateixa és, sinó com un ens socialitzat. Les muntanyes són en cert sentit unes pures imatges mentals, una representació…” 

Des de la geografia i la història les prop de tres-centes planes d’aquest volum van relatant les claus de la construcció de la simbologia muntanyenca a Catalunya i d’aquest nostre país.  

Insisteixo amb l’absoluta excepcionalitat d’aquest llibre. Cal llegir-lo, cal meditar-lo i cal comprendre’l per entendre moltes coses de l’excursionisme, però també de la muntanya i de Catalunya. Aquest és un d’aquells textos que dona  gruix a una cultura, que l’acosta a l’excel·lència i que serveix per entendre la nostre realitat. 

Tal com diu l’autor amb melangia desprès de la lectura d’aquest text mai podrem tornar a mirar la muntanya amb els mateixos ulls. Deixarem de tenir una mirada ingènua sobre el medi, i no podrem sentir el plaer ancestral en caminar per les nostres contrades sense interpretar la realitat. Malgrat el nostre postmodernisme, som massa moderns com per no passar sobre la terra sense analitzar-la. Som massa postmoderns per no recórrer el món sense deconstruir-lo. Probablement la ignorància ens faci més feliços, però el coneixement ens farà més savis.  

Em temo que aquesta publicació passarà amb absoluta ignorància dels seus lectors, però si més no des d’aquesta petita finestra crec que cal fer-li justícia.

 

P.S. Per a qui hi estigui interessat, demà dimarts dia 1 de febrer es farà un acte de presentació al local del Centre Excursionista de Catalunya (c/Paradís 10, a tocar de l’ajuntament de Barcelona) a les vuit del vespre.

 

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Del Paradís a la Nació

  1. JosepArnau diu:

    Pinta força bé pel que dius, el tindrem en compte.

Els comentaris estan tancats.