En record de Josep Romeu

El passat dissabte 18 de desembre de 2004 va morir Josep Romeu i Figueras. Em penso que avui en dia poca gent el coneixia, i encara era menys conegut entre el jovent. Escriptor, poeta, filòleg, medievalista, era un home de cultura en el sentit més ampli de la paraula. De totes les necrològiques que li he llegit, no he vist esmentat enlloc un petit llibret que va publicar el 1959 dins de l’editorial Selecta sota el títol de Llibre de la muntanya. Antologia de prosa i poesia. Són 225 planes on hi aboca el seu saber, recollint alguns textos i autors que han tractat la muntanya catalana. Començant per un text del segle XVII, Catalunya, país montuós, del jesuïta Pere Gil, cap nom important de la literatura o l’excursionisme hi és absent: Aribau, Bosch de la Trinxeria, Verdaguer, Guimerà, Vayreda, Oller, Sagarra, Costa i Llobera, Massó i Torrents, Foix, Maragall, Ruyra, Carent, Manent, Espriu, Torras, Guilera, Estasen…

Uns encertats comentaris analítics ajuden a situar cada text i autor, i seguidament recull un breu fragment. És un llibret deliciós, amè i d’agradable lectura. Serveixin aquestes ratlles de recordatori excursionista a la mort d’un home de cultura que ha ajudat a fer el país una mica més culte.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: En record de Josep Romeu

  1. Tinc 14 anys i el josep Romeu i Fifueras m’agradava com a escriptor. Em sembla que es va morir a ódena a 87 anys. De què va morir? De vell? Les poesies m’han agradat. Estava casat? Tenia fills? jo visc a sant pere de riudebitlles, alt penedès.

  2. Tinc 14 anys i el josep Romeu i Fifueras m’agradava com a escriptor. Em sembla que es va morir a ódena a 87 anys. De què va morir? De vell? Les poesies m’han agradat. Estava casat? Tenia fills?

Els comentaris estan tancats.