Fòrums de muntanya a Internet

De tant en tant dono un cop d’ull als fòrums que allotgen alguns portals especialitzats en muntanya. És una bona manera de polsar les inquietuds, els neguits i vivències de la gent de muntanya. No n’esmentaré cap, per no oblidar-ne cap. N’hi ha amb molt moviment, altres amb menys moviment, uns superespecilitzats, altres generalistes. Els fòrums de muntanya pateixen els mateixos defectes i inconvenients que la resta de fòrums a Internet: l’anonimat. El fet de poder explaiar-se sense manifestar l’autèntica identitat de cadascú sembla que suposi un patent de cors per dir les més grans bajanades, faltar al respecte i atacar sistemàticament als altres o pixar fora de test. Quan alguna cosa no agrada, enlloc de respondre amb arguments i raons s’acostuma a recórrer a l’insult, la desqualificació o ridiculització personal, sense aportar un discurs seriós i coherent, matant definitivament les possibilitats del diàleg. Quan en un fòrum s’hi introdueix un insult, normalment és gairebé impossible reprendre el diàleg i la conversa acostuma a degenerar.

Llevat dels fòrums més centrats en les ressenyes, les “piades” o la comunicació de les condicions (de la muntanya, la neu, el gel o l’estat d’una via), els fòrums generalistes són majoritàriament una autèntica olla de grills, on la gent s’estripa i diu coses que mai s’atreviria a dir públicament. Un cop més es posa de manifest que l’anonimat desferma a la fera que tots portem dins, deslliurant-la dels necessaris convencionalismes per conviure en pau, i mostrant la banda més fosca que tots tenim. No m’hauria de sorprendre això, ja que és norma general en quasi tots els fòrums a Internet, però no deixa d’entristir-me la incapacitat dels muntanyencs i excursionistes d’emprar les extraordinàries possibilitats que dona un fòrum com un instrument de comunicació, de debat i discussió que mai hauria de perdre la civilitat.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Fòrums de muntanya a Internet

  1. xavi fanlo diu:

    Ja fa un temps vaig decidir posar nom i cognoms a les meves intervencions en forums. L’argument per autoidentificarme es que si no soc capaç d’identificarme es que m’avergonyeixo de la meva opinió o bé que tinc por, en aquest cas es millor no intervenir.

    “Si el que has de dir no es millor que el silenci, es millor esta callat” Provervi àrab

Els comentaris estan tancats.