El llop al Pirineu

Fa poques setmanes el Conseller de Medi Ambient va fer unes sorprenents declaracions, afirmant que s’havia constatat la presència d’un llop al Pirineu, concretament a la zona del Cadí-Moixeró. Vaig quedar molt sorprès, ja que malgrat que em moc amb molta assiduïtat per la zona, no en tenia cap noticia ni la gent d’allí en sabia res. En el seu moment vaig pensar que eren unes declaracions més voluntaristes que realistes. És a dir, a partir de diferents indicis inconnexes (anàlisis de pels, femtes, animals morts) s’havia aventurat aquesta afirmació. Pel moment sembla que no hi ha cap avistament ocular clar i contundent, indubitat.

Al llarg dels dies, amb molta prudència, veig que van gotejant petites noticies que reforcen aquesta afirmació. La darrera noticia ja no parla d’un llop aïllat com fins ara, sinó d’un petit ramat que normalment està al vessant francès i que ha fet incursions pel Pirineu Oriental.

[@more@]

Tot plegat em sembla una mica prematur afirmar amb tanta claredat l’existència d’un o varis llops al Pirineu. Dona la impressió que l’administració catalana està seguint una política informativa de sondeig. És a dir, van llançant noticies per provar la reacció de la societat, i especialment dels més afectats, pastors i ramaders. No en va hi ha la dolenta experiència de la reintroducció de l’òs, on una pèssima política informativa va provocar que amplis sectors socials s’hi oposessin per arguments més viscerals que racionals. Sembla que s’hagi après d’aquella experiència i que amb la possible arribada del llop al Pirineu es vulguin evitar errors passats. Pel moment no he constatat cap reacció de ramaders, pastors o pagesos, quan en principi hauria d’haver molt mes rebuig pel llop que per l’os. Les pors ancestrals i els mites sobre el llop haurien de ser molt més negatius que sobre l’ós. Així que en principi cal aplaudir la gestió més intel·ligent i hàbil que s’està realitzant amb el llop.

Tanmateix continuo tenint seriosos dubte sobre l’aparició del llop al Pirineu. Cal deixar passar temps, però en el cas que es confirmi seria una extraordinària noticia.

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: El llop al Pirineu

 1. jordiet diu:

  Hola de nou … precisament el tema està candent i et puc donar notícies que potser et sorprendrant.

  Jo sóc de Bagà, i vaig nèixer i vaig crèixer i ara hi pujo moltes setmanes. Hi tinc molts amics, des de pastors fins a guardes forestals.

  El llop hi és! Món amic pastor m’ha comentat que a la zona de Gòsol ha atacat a certs ramats d’ovelles!

  Per altra banda, l’amic forestal, m’ha comentat que han trobat restes fecals que així ho demostra.

  No se si en tens prou amb la paraula d’algú de la zona que coneix a gent de la zona …

 2. Genís diu:

  Hola!!!

  Em dic Genís i estiuejo a Gósol. A Gósol fa anys que se’n parla de la presència d’un llop. Us passo l’enllaç de la notícia a la plana del telenotícies (a la part superior dreta hi ha un video):
  http://www.telenoticies.com/noticia/arxiu/not154426323.htm

Els comentaris estan tancats.