El xalet de la Molina s’esfondra

 

 

 

 

Malauradament les males noticies que em van arribar a finals d'estiu es confirmen. El xalet del Cec a la Molina ha d'anar a terra.

Pel que sembla tot va començar fa uns mesos, quan els moviments de terres d'una promoció immobiliària maldestre va provocar greus esquerdes la primavera passada que amb el temps no han parat de fer-se més grans. Ja es va tancar el xalet per evitar perills, i nous estudis han confirmat que els danys estructurals són massa grans per pensar en una rehabilitació i l'edifici haurà d'enderrocar-se. En aquests moments l'afer està en mans d'advocats i presumiblement acabarà als tribunals, pel que la solució (construcció d'una nova edificació?) anirà per llarg.

És una noticia trista. El xalet de la Molina forma part de la història de l'excursionisme català, però sobretot de la memòria de l'esquí a Catalunya. Ha estat un lloc de referència per a moltes generacions i un testimoni d'un passat que no hem d'oblidar. També es part indestriable de la memòria personal de moltes generacions d'esquiadors i excursionistes, que han viscut en aquelles parets records que no s'esborren

Construcció singular, ha aguantat maltempsades, tempestes, nevades i glaçades antològiques però no ha pogut plantar cara a la cobdícia d'uns promotors despietats. Signe del temps.

[@more@]

Per això no és nomès una noticia triste, sinò un exemple del que està passant al Pirineu. L'especulació immobiliària a les valls pirinenques sembla imparable, carregant-se el territori i el patrimoni arquitectònic. Les autoritats miren cap a l'altra banda, els ajuntaments tramiten  permisos d'obres per nodrir els seus comptes, les comisions sota ma estan a l'ordre del dia. D'aquí a uns anys tots ens doldrem del que hem perdut, però ara que estem a temps d'aturar-ho sembla que ningú s'hi atreveixi. La cobdicia és massa forta.

 

La vall de la Molina és un petit exemple del que està passant. Un bell racó pirinenc arrassat per un urbanisme demolidor. Una antiga estació d'esquí i muntanya totalment desfigurada pel "mobbing paisatgista".

Per recordar com era aquella vall, dos enamorats de la contrada, en Josep-Jordi Queraltó i en Jaume Gras acaben de publicar un llibre amb el nom "La vall de la Molina", editat per el Mirador. El proper dijous dia 21, a les 20 h, faràn una presentació pública al local del C.E. Els Blaus de Sarrià.

 

 

  

 

 

 

 

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El xalet de la Molina s’esfondra

 1. Hola Enric i lectors,

  Trista notícia aquesta,… fa uns dies vaig enviar un post amb similar contingut al fòrum de la FEEC i de moment cap altra aportació hi treu el cap.

  Sembla com si no ens importés gens que els refugis caiguin i no se’n cuidin, llavors venen les queixes, de segur massa tart.

  Fa uns dies, uns socis de l’UES em deien que del seu ja no se’n recorden,… el seu cas va ser una necessitat donat que no disposavan de local social en propietat i el guarda era incapaç de “tirar endavant” (recalco l’entrecomillat), mentrestant un d’ells se m’acosta i em diu en veu baixa: ” pel que més volgueu, no us deixeu perdre el vostre ” amb ulls una mica plorosos i tristos.

  Es cert que no recordem com s’han aixecat els refugis, és cert que no tenim la trempera dels avantapassats, és cert que ho tenim millor que ells i ens queixem.

  A que esperem ? a no tenir-ne cap ?
  Ens polirem tot el vagatge de l’excursionisme cultural i científic del nostre país per comoditat ?

  Res més, Molt Bones Festes !!!!!!

  joan

Els comentaris estan tancats.