Amenaça a Montrebei. No pasarán!

 

 

 

 

Crec que l’enginyer que ha fet aquest projecte hauria de tornar a la facultat. Com és possible que se li hagi acudit projectar una pressa a 500 metres de distància del congost de Montrebei? Com és possible que no haig pensat en construir la presa al mateix congost? És ben evident que construint la presa al bell mig del congost faria estalviar a Endesa molt i molt formigó, ja que no caldria construir parets de càrrega perquè la bòveda es podria recolzar directament? I a més a més tot el projecte quedaria molt més ben integrat en l’entorn. Es podria triar un formigó a joc amb el color de les parets i l’impacte visual seria quasi inapreciable. I amb una mica de sort, encara podria optar a un premi Fad en la categoria de millor disseny industrial dins l’entorn natural. Amb tantes preses, a cops, no es veu lque la solució més senzilla és sens dubte la millor. Per això, proposo encetar una campanya de recollida de signatures per demanar a Endesa que el projecte de construcció d’una presa es faci ben bé dins del congost de Montrebei.

Parlavem en un apunt de fa ja ben bé un any del perill de construcció d'un pont a la banda sud del congost de Montrebei. Ara malauradament un nou perill l'amenaça pel vessant nord.

Endesa vol construir-hi una presa de 33 metres i una central hidroelèctrica a l'entrada del Congost pel nord, en el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga i Viacamp. El projecte ha rebut l'aval de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i es va presentar el passat 30 d'agost a Lleida.

[@more@]

De tirar endavant la zona quedaria afectada greument i encara que el congost estrictament no es tocaria, tot l'entorn es veuria malmès indirectament. A banda de l'efecte paisatgista s'afectaria a la fauna i la flora, perillaria la incipient reintroducció de la llúdriga que es du a terme i hi ha el temor que els llots ho embrutin tot. Ràpidament un col·lectiu d'entitats, més de 17, on figura Ipcena, el Centre Excursionista de Lleida i la Plataforma per la Defensa del Montsec s'hi han manifestat en contra oposant-se frontalment al projecte.
 

Malgrat que l'indret on es preveu fer l'obra és una Reseva Natural, està inclòs en el Pein i forma part de la Xarxa Natura 2000, sembla que aquestes figures que en teoria haurien de protegir el territori no tinguin cap importància front la potència i poder d'una empresa com Endesa.
 

Aquest projecte és gravíssim i amenaça un lloc especialment emblemàtic. Tothom, però especialment el col·lectiu excursionista, muntanyenc i escalador s'ha de posicionar de manera contundent i clara en contra i treballar i lluitar com calgui per mirar d'aturar-lo. Crec que és especialment important l’actuació del col.lectiu d’escaladors, que han trobat a la paret d’Aragó i Catalunya el seu Shangrila particular i que s’han de posar en primera línia d’oposició frontal a aquesta bestiesa.

Previsiblement l'Administració Pública i l'empresa titllaran als opositors d'ecologistes de pa sucat amb oli, de nimbys incoherents, d'oposar-se al projecte i voler electricitat alhora i tot un seguit de bajanades. El debat sobre el model energètic és llarg, complex, ple de matisos i amb uns interessos molt poderosos. Caldrà parlar-ne, caldrà acceptar noves preses i centrals, però a Montrebei ni parlar-ne. És un santuari que cal preservar. És i ha de ser intocable.

 

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Amenaça a Montrebei. No pasarán!

  1. Una més.
    Cal que tots plegats en hi arremanguem.

Els comentaris estan tancats.