Azur

Aquest llarga i estranya setmana amb festes i ponts ha anat molt bé per sortir a la muntanya. Qui més qui menys s’ha escapat, un dia, un parell de dies, quatre dies o tota la setmana els més afortunats. Al Pirineu ha fet un temps per a tots els gustos. Ha nevat, ha ventat fort, ha fet sol, fred intensos de matinada, també dies de boires i núvols…

De tots els fenòmens atmosfèrics em quedo amb unes hores d’un cel blau intens, que vaig gaudir el dissabte 10 al matí. Divendres havia ventat molt fort, els núvols s’arrapaven a les muntanyes, el torb castigava les carenes, les dificultats a les alçades eren notables. Per la nit va encalmar, les temperatures van baixar notablement i dissabte es va llevar amb un dia seré, molt fred, amb un sol brillant i una atmosfera pura, i un cel d’un blau superb.

Els francesos tenen una paraula per definir aquest color: l’azur. Mai he sabut trobar-hi una traducció que vagi més enllà del blau cel, però la paraula francesa és molt més rica i ha fet fortuna en la literatura de muntanya.

Intenta designar el color del cel blau intens, de tonalitat enèrgica, en una atmosfera neta i pura, on les carenes i crestes de les muntanyes es retallen amb rara nitidesa. És el perfecte color de les alçades, d’una profunditat inaprensible, d’una bellesa gèlida, d’una vastedat infinita…

L’azur… el vaig veure, el vaig gaudir, m’hi vaig recrear durant unes hores.

Llavors vaig recordar unes paraules de Pierre Dalloz, que en la introducció d’un llibret de 1931, on apareix per primer cop el seu cèlebre Himme a l’altitud, diu un frase molt senzilla: …Immensites de l’horizon, azur!…

Tot és aquí. Immensitats de l’horitzó, blau cel!

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.