Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

Aquesta setmana està tenint lloc a Torelló una nova edició del seu Festival de Cinema de Muntanya, i ja van per la vint-i-tresena edició. Poc a poc Torelló ha anant consolidant el seu festival fins convertir-lo en una referència internacional. Gràcies a la tenacitat de Joan Salarich i el seu equip, s’ha aconseguit que un petit poble com Torelló ofereixi una trobada de primera categoria pels amants del cinema de muntanya. L’assistència de públic és constant i l’ambient que hi ha al cinema Cibernarium cada dia, però especialment els caps de setmana, és expectant i més que notable. Demà dissabte es faran públic els guanyadors i comencen les sessions non-stop, on et pots empapar de pel·lícules sense parar. Qui no ho conegui val la pena que hi tregui el nas, si és que encara pot trobar una entrada.

Mentre escric aquestes ratlles penso el el Festival de Banff, al Canadà, que juntament amb el Festival de Trento, són les dues referències incontestables del cinema de muntanya. A banda d’aquests grans noms hi ha dotzenes de petites festivals, trobades i passis de pel·lícules que aparentment posen de manifest el bon moment que viu el cinema de muntanya.

I dic aparentment perquè no tinc del tot clar que efectivament ara estem en una etapa daurada del cinema. Potser si quantitativament però no en l’apartat de la qualitat. Vagi per endavant que no soc un bon especialista en cinema ni ho he vist tot, però en els darrers anys si que m’he empassat un bon grapat de pel·lícules, i sempre m’ha quedat la sensació que els cineastes cauen en el parany de l’espectacularitat de les imatges però obliden el guió. A qualsevol pel·lícula el guió, un bon guió, és una de les dues potes fonamentals, i si aquest no es treballa bé, és molt difícil que surti una bona obra, per espectaculars que siguin les imatges. Mai com ara s’han fet tantes pel·lícules, però em temo que moltes només estiguin pensades des de la imatge, descuidant el guió. Tanmateix això mateix es podria dir dels llibres de muntanya.

Bé, si podeu no deixeu de passar per Torelló i un altre dia continuarem parlant sobre la salut del cinema de muntanya.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

Els comentaris estan tancats.