El filat

Eren quarts de deu del matí. Jo havia sortit caminant des de Setcases i volia fer una llarga excursió cap al Costabona, Bastiments i Pastuira. Mentre ganyipava a la collada Verda, als peus del Costabona, escoltava la conversa de mitja dotzena de persones que acaben d’arribar en 4×4. Treien eines dels cotxes: pals, masses, estenalles, claus, filferros, aixades i pics. Eren homes cepats, d’edat mitjana o gran, amb la pell colrada pel sol. Anaven a la muntanya a repassar tot el filat que s’exten des del Puig de les Agudes fins prop del Costabona. L’endemà deixarien lliures les vaques durant tot l’estiu per aquells prats i havien de repassar i reconstruir tot el tancat de la carena perquè les vaques i eugues no passessin a camps aliens. M’hi vaig fixar durant uns minuts. Com es repartien la feina, com s’organitzaven, quin lèxic empraven. Vaig tirar cap amunt. Mentre pujava pensava en la diferència entre ells i els excursionistes. Jo vaig a la muntanya a gaudir, a fer esport i a descansar. Ells hi treballen. Per a mi la muntanya és un lloc d’esbarjo, de contemplació de la natura, que m’agrada neta i lliure. Per a ells és un lloc que cal condicionar per les bèsties i on es juguen els cuartos. Quan ells posen un filat o claven un pal estan construint el paisatge. Quan anem d’excursió ens fiquem a casa seva. Vaig sentir un immens respecte i humilitat.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El filat

  1. Luthien diu:

    Tens raó! la veritat és que hi ha més gent que viu de la muntanya que la que ens pensem… Per exemple els pastors amb les ovelles… A mí també em dona la sensació de que estiguis entrant a casa seu…

Els comentaris estan tancats.