Ganyips

Al suplement de Cultura de l’Avui d’avui (31-3-2005) en Joan Solà es queixa del desconeixement del mot Ganyips entre el ram de la gent de xiruca (quan la xiruca ja fa anys que ha desaparegut!). Atribueix correctament el seu ús al món excursionista i es sorpren de la ignorància d’alguns excursionistes amb qui es deu haver relacionat. A mi també em sobta aquest desconeixement, ja que en els ambients en els que em moc em penso que tothom coneix el que vol dir la paraula ganyips, però no em sorpren que alguns nous excursionistes no la coneguim. Probablement en Joan Solà s’ha quedat amb una imatge de l’excursionisme que no és la real ni l’actual, i és que l’excursionisme ha evolucionat molt. Tanmateix no crec que sigui una paraula morta ni en perill d’extinció, ja que encara s’empra amb regularitat. És interessant el possible origen del mot, que sembla que estaria relacionat amb el món caló. Ja seria divertit que un dels mots més tradicionals de l’excursionisme estigui manllevat dels gitanos! Seria tota una paradoxa.
El que si em sorprèn són els diccionaris que utilitza en Solà. En cita alguns, però n’oblida els més recents i actualitzats, on si que apareix el mot. En el diccionari de l’Enciclopèdia, el del IEC i en el Diccionari d’esports de muntanya d’en Jordi Mir i Carles Albesa d’Edicions 62 surt recolliti ben definit.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Ganyips

  1. Donot diu:

    M’has fet buscar que volia dir la paraula ganyips!

  2. Júlia diu:

    La xiruca no ha desaparegut, fins i tot ha renovat models.

Els comentaris estan tancats.