Té valor el paisatge?

Sovint parlem del paisatge en zones de muntanya, i especialment al Pirineu, com un dels grans actius d’aquests paratges per millorar la seva condició econòmica i assegurar el seu desenvolupament. També critiquem les actuals polítiques immobiliàries i d’ampliació de les estacions d’esquí que estan malmeten greument el paisatge. Acabo de llegir un recent estudi fet des de la Universitat de Laussane (http://www.nfp48.ch/projekte/projectdocs/26/WP_6_2004.pdf) que en un interessant document de 121 planes es pregunta directament quin és el valor monetari dels paisatges alpins des del punt de vista dels seus habitants i dels turistes. Els primers problemes es plantegen en intentar definir un concepte de paisatge clar i precís, però a banda de disquisicions acadèmiques, els resultats obtinguts són interessants. Per una banda tenen una gran utilitat per avaluar la relació cost-utilitat de les mesures de protecció del paisatge i assenyalen pistes de futur per polítiques de desenvolupament turístic respectuoses amb el paisatge. També assenyalen que hi ha una relació directe entre la pressió immobiliària i el valor del paisatge i que això es pot mesurar econòmicament. Per quan un estudi fet a casa nostra sobre els Pirineus? Quina universitat s’animarà?

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Té valor el paisatge?

Els comentaris estan tancats.