Touching the Void

Com molts de vosaltres ja sabreu acaba de sortir la pel·lícula que recrea l’extraordinària aventura del Siula Grande. Per qui no ho recordi, es tracta d’una escalada de dos anglesos, Joe Simpson i Simon Yates, a la paret nord del Siula Grande, als Andes peruans el 1985. Durant el descens el Joe Simpson va patir una caiguda que li va provocar el trencament del genoll. El seu company el va anar despenjant, fins que va quedar suspès al buit i va tallar la corda per salvar-se. El Joe Simpson va caure a una esquerda i va poder sortir-ne, arrossegant-se per la gelera fins el Camp Base. Aquella història va ser recollida en el llibre Tocando el vacío, un dels llibres de muntanya més extraordinaris publicats en els darrers vint anys.

Aquella fenomenal aventura de supervivència ha estat portada recentment al cinema, seguint l’esquema de documental popularitzat pel Michel Moore. Amb les declaracions personals dels protagonistes i la recreació de l’acció per uns dobles, s’ha bastit un reportatge excel·lent d’uns 100 minuts.

Aquest dies he vist un parell de cops el Dvd. M’ha semblat molt i molt ben fet. Amb rigor, fugint del sensacionalisme o morbo inherent a la història, un realisme contingut però frapant i un bon ritme cinematogràfic (potser el que menys m’ha agradat ha estat la banda sonora) es reviu aquell episodi. Mostra com en el llibre que la voluntat humana és capaç de superar les dificultats més extremes i que l’instint de supervivència ens pot portar més enllà de les nostres possibilitats.

Després de tantes experiències cinematogràfiques fallides, aconsello a tothom la contemplació d’aquest documental. Segur que no us deixarà indiferents.

[@more@]

Quant a muntanya

El meu nom és Enric Faura i sóc un excursionista dels molts que hi ha a Catalunya. M\'agrada la muntanya per sobre de tot, especialment la neu, però també els llibres de muntanya i intentar reflexionar sobre les coses que passen i el seu perquè. Des d\'aquesta bitàcola m\'obligaré a escriure periodicament unes ratlles per procurar pensar sobre tot allò que tingui relació amb el món de la muntanya des de la meva perspectiva personal.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.